Als je whisky proeft dan ervaar je een verscheidenheid aan smaken. Om je te helpen bij het omschrijven van deze smaken geef ik je een paar beschrijvingen die je zullen helpen uitleggen wat je proeft.

termen whisky omschrijvingVolwassen versus Jeugdig

Dit onderscheid is moeilijk te beschrijven maar het is gemakkelijk om het verschil te onderscheiden. Een jeugdige whisky neigt levendig, licht, maar niet geheel geïntegreerd te zijn. Een volwassen whisky heeft een onweerstaanbare en naadloze mix van smaken die duidelijk en gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Zacht versus Stevig

Opnieuw is het onderscheid moeilijk in woorden uit te leggen maar je zult in staat zijn om het verschil te proeven.

Droog versus Zoet

Een droge whisky kan je mond werkelijk droog doen aanvoelen. Het is wrang zonder enige zoetheid. Een zoete whisky heeft een zoete smaak en een zeer “nat” gevoel.

Vol versus Subtiel

Een volle whisky domineert je mond. De smaken en aroma’s zijn onmogelijk te missen. Een subtiele whisky heeft daarentegen een ik-kan-mijn-vinger-er-niet-op-leggen gehalte.

Sober versus Rijk

Een sobere whisky is eenvoudig en ongecompliceerd. Het is een wat-je-ziet-is-wat-je-krijgt soort drank. Een rijke whisky zal meerdere lagen en een complexe aanwezigheid hebben. Rijke whisky’s hebben vaak ook meer body, maar dit is niet altijd het geval.

Algemene termen

De voorgaande 10 termen zullen je helpen om de basis kenmerken van je whisky te beschrijven. Overweeg de volgende, nogal zelfverklarende werkwoorden te gebruiken als je op zoek bent naar een perfecte beschrijvende term.

  • Graanachtig
  • Romig
  • Donker
  • Grasachtig
  • Ruw
  • Kruidig
  • Heet
  • Moutig
  • Vettig
  • Nootachtig
  • Eikachtig
  • Zurig
  • Turfachtig
  • Peperig
  • Zout
  • Rokerig
  • Gekruid
  • Houtachtig
  • Wijnachtig

 

Deze 18 woorden zijn zeer geschikt voor het vinden van een bepaalde smaak maar er zijn andere termen die het karakter van de whisky beter beschrijven dan de individuele smaak.

Als je het moeilijk vindt om precies te bepalen wat je van de kwaliteit van een whisky vindt, overweeg dan het volgende:

  • In Balans:
  • Dit betekent dat de smaken goed mengen, zonder dat een enkele overheerst.
  • Esterachtig:
  • Chemisch gezien is een ester een verbinding die een fruitige, bloemige geur en smaak heeft.
  • Alcoholisch of scherp:
  • Een zware alcoholische smaak of geur kan door beide termen benoemd worden.
  • Fenolisch:
  • Om terug te gaan naar de chemie; een fenol is een verbinding die een teerachtige, dikke, zware aspect heeft . Deze term beschrijft een smaak of geur die teerachtig en zwaar is.
  • Warm of heet:
  • Sommige whisky’s zullen daadwerkelijk je mond warmer doen aanvoelen; alsof de vloeistof werd opgewarmd voordat je het dronk.

Hoewel deze lijst verre van volledig is, moet het een goede aanzet zijn voor het beschrijven van de kenmerken van een whisky die je proeft.