Wanneer je van plan bent om wat vrienden uit te nodigen voor een whisky proeverij dan zijn er een paar dingen waarbij je stil moet staan. Per slot van rekening willen jij en je vrienden de best mogelijke ervaring met de voorgezette whisky hebben. Er zijn enkele valkuilen die je moet vermijden…

Mijn whisky proeverij tips:

  1. Begin met een maaltijd
    Je gaat een behoorlijke hoeveelheid alcohol consumeren dus is het goed om, voordat u start met de proeverij, een bodem te leggen door voldoende te eten. Met een lege maag heb je veel meer kans op de ongewenste effecten van alcohol.

Geen knoflook!
De maaltijd moet niet te gekruid zijn en je dient je vooral te onthouden van het gebruik van knoflook, wanwhisky proeverij tipst die is zo hardnekkig dat het de rest van het proeven aanwezig zal zijn en dat is niet iets dat we willen dat er gebeurt.

Weinig of geen alcohol
Je wilt de proeverij genieten met ongerepte zintuigen dus probeer je vooraf in te houden. Een glas bier of lichte wijn bij de maaltijd is okay, maar overdrijf het niet.


  • Water en Brood
    .
    Zet kannen gekoeld bronwater klaar, zowel voor het toevoegen aan de whisky als om tussendoor te drinken. Om uw zintuigen tussen de verschillende whisky’s te neutraliseren serveer je brood. Andere lichte snacks zijn ook mogelijk, maar zorg ervoor dat ze niet te pittig (zie hierboven) zijn.
  • Minder is Meer
    Zelfs als je overtuigd bent van je drink vaardigheden is het beter om de hoeveelheid whisky in een proeverij te beperken. Vroeg of laat zul je het effect van de alcohol merken en je wilt niet dat je zintuigen te vroeg worden afgezwakt.

 

Het aantal whisky’s in een proeverij mag niet meer dan vijf of zes bedragen, zelfs als je in de verleiding komt om te pronken met alle geweldige whisky’s in je collectie.

  • De juiste volgorde
    Er zijn een aantal handige vuistregels bij het kiezen van de volgorde van de whisky in een proeverij.

 

Van laag naar hoog alcoholpercentage
Wanneer je de proeverij begint met een vatsterkte whisky dan kunnen je smaakpapillen vanaf het begin verdoofd zijn. Het is dus het beste om te beginnen met de whisky’s van het “normale” alcoholpercentage van 40% en werk je weg daarna omhoog naar eventueel de vatsterktes.

Van jong tot oud
Hoe ouder een whisky wordt hoe meer complexiteit het krijgt. Het is daarom raadzaam om je smaakpapillen aan te passen aan de groeiende complexiteit.

Van mild tot pittig
Hiermee wordt niet het alcoholpercentage bedoeld maar het algemene karakter van een whisky. Als je zwaar rokerige, met sherry of anderszins afgewerkte whisky’s op je lijst hebt en ook “onbehandelde” whisky’s, bewaar de sterkste voor later.

Van goedkoop tot duur
Klinkt een beetje afgezaagd maar het heeft zijn rechtvaardiging. Als je het geluk hebt om een glas Black Bowmore te serveren dan wil je echt niet dat het wordt gevolgd door een Grouse, het maakt niet uit hoe “Famous”.

Compromissen
Wanneer je probeert om deze regels te volgen dan zul je waarschijnlijk dilemma’s tegenkomen zoals “vatsterkte 12 jaar oude Lowland of 40% 18 jaar oude Madeira finish eerst?”. In dergelijke gevallen moet je beslissen om één ​​of meer regels te overtreden. De vuistregel voor dit soort situaties zou kunnen zijn: breek zo weinig mogelijk regels maar wees voorzichtig met vroege vatsterktes. In dit geval zou ik liever eerst de finish nemen.

Bij twijfel: neem de één en dan de andere…

  • Stel een thema
    De juiste keuze van whisky’s is erg belangrijk voor het succes van een whisky proeverij. Het gaat niet alleen om kwaliteit. Als je met een krap budget zit kun je een geweldige proeverij hebben, zelfs met instap niveau whisky’s. Het is belangrijker dat de keuze evenwichtig is.

 

Het is gemakkelijk om te verdwalen in de whiskywereld met zijn duizenden beschikbare bottelingen. Maar zelfs als je keuze beperkt is tot de flessen uit je eigen voorraad, moet je een rode lijn zien te volgen.

Hier zijn een paar voorbeelden ter inspiratie:

World Wide Whisky

  • Kwalitatieve blended Scotch (12 jaar of ouder)
  • Kwalitatieve bourbon
  • Ierse pure pot still of single malt
  • Japanse vat of single malt
  • Typische Islay
  • Speyside sherry monster

Islay

  • Bunnahabhain 12
  • Bowmore 12
  • Caol Ila Distiller’s Edition
  • Lagavulin 16
  • Laphroaig 18
  • Ardbeg Lord of The Isles

Scotch Regions

  • Lowlands: Glenkinchie 12
  • Highlands: Dalmore Gran Reserva
  • Islands: Highland Park 18
  • Islay: Port Ellen # Release
  • Speyside: Glenfarclas 30
  • Rijd niet na het drinken!!