Dit is een vertaling van het artikel op WorldWhiskyDay.com.

9 whisky feitenDe 9 whisky feiten:

 1. ‘s Werelds oudste whisky is meer dan 150 jaar oud
  Volgens geruchten is een 400ml fles Glenavon Special Likeur Whisky gebotteld tussen 1851 en 1858 en daarmee heeft het Guinness World Record deze benoemd tot de oudste whisky’s ter wereld. Nadat de whisky al generaties lang in eigendom van een Ierse familie was, werd de fles geveild bij Bonhams in Londen en haalde maar liefst £ 14.850,00 op. Dat is bijna € 19.000,00.
 2. Whisky – Alleen voor de Schotten?
  To ‘e’ or not to ‘e’, ​​dat is de vraag. Als het gaat om de spelling, verwijs alleen naar de Schotse whisky zonder de ‘e’ … als de oorsprong elders geworteld is, kies dan voor ‘whiskey’.
 3. Zeldzame Macallan ‘M’ – de duurste whisky ooit verkocht
  Een Lalique karaf Macallan ‘M’ whisky sleepte de prestigieuze titel van ‘s werelds duurste whisky’ in de wacht toen het verkocht werd op een veiling in Hong Kong voor £ 393.109,00 (bijna € 500.000,00) eerder dit jaar. De luxe karaf bevat 6 liter whisky die werden verkregen uit Spaans eiken sherry vaten uit de jaren 40 tot de jaren 90.
 4. Whisky betekent ‘levenswater’
  Whisky in Gaelic is ‘uisge beathe’, wat zich vertaalt als ‘water des levens’. Wat wil je nog meer weten?
 5. Scotch whisky genereert £ 135,00 (€ 171,00) per seconde
  De export van whisky genereert £ 135,00 (€ 171,00) per seconde voor de Schotse regering met net iets minder dan 2.500 flessen whisky die elke minuut worden uitgevoerd uit Schotland.
 6. De Engelen nemen 2% per jaar
  Whisky opgeslagen in vaten verdampt geleidelijk een hoeveelheid van 2% per jaar. Dit wordt aangeduid als het beroemde ‘aandeel van de engelen’.
 7. Het leven begint bij 40 voor whisky!
  Schotse whisky moet worden gebotteld op een minimale sterkte van 40% alcohol, wat betekent dat het leven pas echt begint bij 40. Sommige whisky’s kunnen sterktes van meer dan 60% alcohol bereiken… lees altijd het etiket.
 8. 3 is het magische getal als het gaat om whisky
  In Schotland mag Schotse whisky alleen Schotse whisky genoemd worden wanneer het minimaal drie jaar gerijpt is in vaten. Sommige distilleerderijen bewaren whisky meer dan 70 jaar in vaten.
 9. Wie de uitvinder van whisky? De discussie gaat verder…
  Sommigen zeggen de Egyptenaren. Anderen zeggen de Romeinen. De waarheid is dat niemand er helemaal zeker van is. Het eerste gedocumenteerde bewijs van whisky in Schotland verwijst naar Ierse monniken en een orde van ‘acht zaden van mout naar Friar John Cor om aquavitae te maken’ die is opgenomen in de Scottish Exchequer Rolls  uit 1494 (in de Nationale Archieven van Schotland).