Whisky wordt al lang niet alleen meer gemaakt in Schotland of Ierland. Ook Amerika en Japan maken heerlijke whisk(e)y’s. Een paar jaar geleden kwam ik op het Whiskyfestival in Leiden in aanraking met een pareltje uit India: de Amrut Fusion. In 2010 kwam de whisky in de whiskybijbel van Jim Murray op de derde plaats te staan. Reden genoeg om eens te proeven dus!
Whisky uit India: Amrut Fusion
De Amrut distilleerderij staat in Bangalore (of Bengaluru zoals de Indiërs zeggen) in een gebied dat bekend staat als het Silicon Valley van India. Oorspronkelijk produceerde de distilleerderij rum en brandy. Pas sinds het begin van de jaren ‘80 maakt Amrut ook whisky. Indiase whisky wordt gebotteld na een paar jaar van rijping. Dit wordt gedaan omdat het intense klimaat het rijpingsproces aanzienlijk versneld. Ieder jaar gaat ongeveer 12% van het distillaat verloren aan het zogenoemde “Angels’ Share”. Dat is meer dan 6 keer zoveel als in Schotland!
Hoe smaakt Amrut Fusion?
Om Amrut Fusion een eigen smaak te geven wordt zowel Schotse als Indiase gerst gebruikt. Dit levert Amrut’s karakteristieke fruitige en moutige smaak op.
Gegevens:
- Naam van de whisky
Amrut Fusion - Alcohol
Deze whisky heeft een alcoholpercentage van 50% - Prijs
Een fles van 0,7 liter kost tussen € 40 en € 45 - Neus
Mout, pure chocolade, hints van droge sherry, citrus, rozijnen en een vleugje cola - Smaak
Hout, lichte tonen van turf, koffie, fruit - Finish
Lange en pittige afdronk, pure chocolade, kruidig en ook zoet
Al met al een whisky die prettig is om te drinken en die qua prijs – kwaliteit verhouding terecht een score heeft gekregen van 97/100 in de whiskybijbel van 2010.
Drink jij wel eens een whisky uit een ander land dan Schotland? Wat vind je van de kwaliteit van die whisky’s? Laat je reactie hieronder achter!