Het lijkt er op dat bijna iedere regio in Schotland een eersteklas whisky gebied is. Echter, er zijn meerdere hoofdgebieden die bekend staan om hun single malt whisky met elk hun eigen bijzondere kenmerken.
5 Schotse whisky gebieden
Hier volgen de belangrijkste 5 Schotse whisky gebieden met de kenmerken die hun producten onderscheiden.
Speyside
Omringd door de Hooglanden is de Speyside de thuisbasis van meer dan de helft van alle distilleerderijen in Schotland. Er zijn zo veel distilleerderijen in de Speyside dat het zelf zou kunnen worden opgesplitst in verschillende regio’s. Om het kort te houden behandel ik ze gezamenlijk.
In het algemeen hebben Speyside whisky’s veel neus en evenveel persoonlijkheid. Hoewel er grote verschillen in kwaliteit zijn, is een Speyside single malt meestal moeilijk om te vergeten.
The Highlands
De Highlands is een groot geografisch gebied en dat betekent dat er veel variatie is in hun whisky. In het algemeen zijn de single malts bekend om hun hoge kwaliteit. Het is een gebied met een lange geschiedenis in whisky maken zodat de oorspronkelijke distillateurs hun ambacht door de eeuwen heen hebben kunnen perfectioneren.
De Lowlands
De Lowlands, zoals hun naam al doet vermoeden, zijn in het meest zuidelijke deel van Schotland en het dichtst bij Engeland. Deze malts zijn meestal licht (zowel in kleur als in rijkdom) met een droog karakter. De malt is meestal unpeated, oftewel niet-rokerig. Het is een geweldige whisky voor de beginnende Scotch-drinkers, alhoewel er verschillende Lowlands single malts zijn die ook door de kenners worden geprezen. De meeste Lowlands malts worden dicht bij de Hooglanden gedistilleerd zodat er een aanzienlijke overlap in terroir is met de lagere Highland whisky’s.
Islay
Dit is een eiland whisky die bekend staat om zijn kenmerkende turf smaak die ofwel volledig geliefd wordt of ronduit gehaat wordt door whisky liefhebbers. Het is echt een kwestie van smaak! De eilanden zijn bedekt met turf en worden voortdurend geranseld met zoute wind die verantwoordelijk zijn voor de zoute, zeewierachtige smaak. Er zijn verschillende eilanden in Schotland waar whisky wordt gemaakt maar de meeste lijken op de Islay door de vergelijkbare omstandigheden en wijze van destilleren, maar met iets minder turf en iets meer zoetheid.
Campbeltown
Dit is het kleinste malt gebied van Schotland met 2 tot 5 actieve distilleerderijen (afhankelijk van hoe je het gebied definieert). Amper enkele decennia geleden waren er nog ongeveer dertig distilleerderijen in dit relatief kleine gebied. Vanwege het kleine geografische gebied is het gemakkelijk om de single malts te groeperen. Deze whisky’s hebben veel body met een intense diepte. Er is een hint van turf en een zoutige finish. In het algemeen zijn Campbeltown whisky bekend en gewaardeerd vanwege hun complexe en ongebruikelijke smaken.
Dit zijn de 5 algemene gebieden, ook al hebben veel experts verschillende manieren van groeperen van de verschillende microklimaten en de geografie die deel uitmaken van Schotland. Ik raad het proeven van een verscheidenheid aan whisky uit elk gebied aan en ook al kan het terroir soms moeilijk te definiëren zijn, in ieder geval is het gemakkelijk te identificeren.
Zoals er zeker regionale overeenkomsten zijn, zijn er net zo veel verschillen binnen elke groep.
Jos, wat is per gebied je favoriete whisky?
Daar kan ik niet zomaar een snel antwoord op geven. Moet ik eerst nog wat meer voor proeven. Suggesties?
Hoi Jos,
Zijn er tussen deze 5 belangrijkste gebieden ook kenmerkende verschillen?
Ik heb begrepen dat bijv. Speyside tot de wat “ruigere” smaken behoort. Ik zou graag een soort smaakwijzer willen raadplegen tussen deze 5 gebieden maar helaas niet kunnen vinden. Heb jijmisschien een link of tip waar ik dit wel kan vinden?
Op onze website kun je wel wat antwoorden vinden op jullie vragen.
Niet de Speyside, maar Ilse of Islay daar komen over het algemeen de wat ruigere whisky’s vandaan.
De Speyside is wel de grootste whisky regio van Schotland.
Er is daar een grote verscheidenheid aan distilleerderijen en smaken te vinden.
En wanneer je weet dat de basis voor Schotse Malt Whisky uitsluitend Gerst, water en gist is ben je verwonderd over de variatie aan smaken.
Schotse Whisky moet minimaal 3 jaar en 1 dag op een eikenvat rijpen anders heet het nog New Spirit.
De gebruik making van verschillende typen Eiken vaten, zoals Amerikaans witeiken, Wijnvaten, Sherryvaten, Port Pipes, Rumvaten ….enz. enz. maakt uiteindelijk de grote diversiteit aan smaken.