Als je van whisky houdt ben je waarschijnlijk telkens op zoek naar manieren om je proef ervaring te verbeteren.

whisky proeven regelsRegels voor whisky proeven

Er zijn bepaalde regels voor whisky proeven waarvan zelfs de redelijk ervaren proevers zich misschien niet bewust zijn.

Controleer met de volgende “do’s en don’ts” waar jij staat; misschien overtreed jij ook wel een paar regels…

De Do’s

  1. Kies je glas met zorg. Het brede glas met de grote opening, waarvan wij denken dat die whiskyglazen zijn, zijn eigenlijk gemaakt voor het drinken van whisky “on the rocks”. Een lot die geen enkele single malt ooit zou mogen ondergaan. Bovendien zorgt de brede mond van dit glas dat de geur verdwijnt nog voordat je kunt genieten.
    Ik raad het gebruik aan van een tulpvormig glas, de tumbler. Deze heeft een kleinere opening waardoor beter van het aroma kan worden genoten.

  2. Voeg een beetje water toe om de whisky te openen. Een klein beetje kan de smaak aanzienlijk verbeteren want water zorgt ervoor dat andere smaken en geuren worden vrijgegeven.
    Vooral in de vatsterkte whisky’s maakt een druppel of twee een enorm verschil in je smaakbeleving. Zorg er wel voor dat het water vers en op kamertemperatuur is.

  3. Pas het alcoholpercentage aan je voorkeuren aan. Eén van de redenen waarom veel mensen ijsblokjes toevoegen en/of mixen is dat ze de whisky een te hoog alcoholgehalte vinden hebben. Het drinken van een whisky die te sterk voor je is kan de proef ervaring zeker verpesten. Het is prima om een beetje water toe te voegen om de whiskey minder sterk te maken en je in staat te stellen om de verschillende smaken en ondertonen te onderscheiden.

De Don’ts

  1. Gebruik gekleurd glas. Gekleurde glazen kunnen mooi zijn maar het weerhoudt je van het genieten van de kleur en de leeftijd van de whisky. Gekleurde glazen worden wel eens gebruikt in blinde proeverijen maar ze hebben geen nut in het normale gebruik.

  2. Gebruik ijs en/of frisdrank. IJs kan de geur helemaal vernietigen en het vermindert de complexiteit van de smaak. De koude vloeistof heeft ook invloed op je tong en maakt het moeilijk om de verschillende smaken te onderscheiden.
    Wat frisdrank, cola en andere mixers betreft: ze overweldigen de delicate smaak van een goede whisky. Whisky mixen is alleen goed om met een goedkope variant te doen. De echte liefhebber zou dit nooit doen, toch?

  3. Drink whisky om dronken te worden.
    Neem dan een blanke sterke drank. Daarvan zijn de neveneffecten wat minder.

Zoals met ieder ander onderwerp, zijn de regels voor het proeven van whisky ook gemaakt om te worden gebroken. Probeer ze uit en kijk of ze bijdragen aan jouw proef ervaring. Zo niet, voel je vrij om terug te keren naar je oude, beproefde gewoonten. Op zijn minst maak je nu een weloverwogen beslissing.