<p dir=”ltr”>Een paar weken terug las ik een bericht op nieuwssite NU.nl: “Fles whisky brengt bijna 467.000 euro op”. Voor dat bedrag moeten de meeste mensen heel wat jaartjes werken. Het gaat hier dan ook om een speciale botteling van Macallan: de M Imperiale. Er zijn 4 flessen van gemaakt, ieder 70 cm hoog met een gewicht van 16,8 kilogram voor een fles inclusief inhoud. Nou ja fles… De Lalique kristallen karaf is met veel liefde gemaakt in een samenwerking tussen:
Fabien Baron, oprichter en creative director bij Baron & Baron;
Silvio Denz, president en CEO bij Lalique;
Bob Dalgarno, whisky maker bij The Macallan.
Bij het maken van één fles zijn 17 kunstenaars betrokken waaronder twee met de titel “Meilleur Ouvrier de France”. De titel, afgekort tot het niet erg gracieuze MOF, wordt in Frankrijk toegekend aan de beste vakmensen die het land kent. Laten we het er op houden dat het een heel bijzondere fles is.
Goede Marketing
Maar dan nog. Één fles whisky voor een slordige vier en een halve ton? Het is een record bedrag, dat dan weer wel. En, niet geheel onbelangrijk, het was voor meerdere goede doelen. Althans het grootste deel. Daarbij ging het ook nog om een zes liter fles waardoor er omgerekend een kleine 78.000 euro voor een liter of een kleine 55.000 euro voor 0,7 liter werd betaald. Dat maakt het technisch gesproken dan weer niet de duurste whisky per liter. Het is een mooie marketing stunt en eerlijk is eerlijk: de fles ziet er fantastisch uit en aandacht in de media was er genoeg. Marketing technisch lijkt me dit een zeer geslaagde actie.
Spaans eiken!
Wat me opvalt aan de berichtgeving is dat er niets wordt verteld over de inhoud van de fles. Okay, het is een Macallan en dat is geen bocht natuurlijk. Het is ook nog een “sophisticated single malt”. Het vergt wat speurwerk om er achter te komen dat het gaat om een botteling van whisky’s uit zorgvuldig geselecteerde Spaans eiken sherry vaten uit de periode 1940-1990. Dit geeft de whisky een leeftijd van zo’n 23 jaar. Bij het lezen van “Spaans eiken sherry” krijg ik een warm gevoel van binnen. Die wil ik proeven! Al de dingen die whisky voor mij interessant maken worden in het artikel niet genoemd. Voor mij heeft whisky niets te maken met de fles waar het in zit of de prijs die je er voor betaalt. Het gaat mij om het vakmanschap van de distilleerderij, de smaak van de whisky en het gezelschap waar ik het in drinkt. Toch zal een glas waarschijnlijk aan mij voorbij gaan omdat mijn beurs een glas van 2.700 euro niet trekt.
Sláinte!