Het begint weer te vriezen in ons land, kerst is in zicht en dus liggen in de supermarkten de flessen glühwein weer nadrukkelijk in het zicht. “Glühwein?”, hoor ik je vragen? Ja, eigenlijk is glühwein ook een variant op de grog; de wijngrog. Maar die met whisky vind ik veel lekkerder…

Wat is een Grog eigenlijk?

De oorsprong van de grog gaat terug naar de 17de eeuw. Op de lange zeereizen werd toen aan het drinkwater bier of wijn toegevoegd om algenvorming in de vaten tegen te gaan. Na de Engelse overwinning op Jamaica in 1655 werd het gebruik van bier en wijn verdrongen door rum met wat suiker.

Toen men ontdekte dat scheurbuik werd veroorzaakt door een vitaminetekort, werd ook citroensap toegevoegd. Voilá, het basisrecept voor de grog.

whisky grogRecept “Whisky Skin” – “If you’re cold, or you have a cold”

Ingrediënten:

  • 60ml kokend water;
  • 1 theelepel suiker;
  • citroenschil;
  • 60ml Scotch Whisky

Bereiding:

Verwarm een glas of een kop door die te spoelen met kokend water.
Doe 1 theelepel suiker en wat schaafsel van de dun gesneden citroenschil in het glas of de kop. Voeg 60ml kokend water toe en roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan de whisky toe, roer nog even, klaar.

Er zijn recepten waarin aangeraden wordt om honing, gekookte melk, nootmuskaat, kaneel en/of sinaasappelsap toe te voegen. Natuurlijk geldt hier ook weer: over smaak valt niet te twisten, dus drink wat je lekker vindt.

Geneesmiddel tegen griep

En wat een goed excuus is het toch om de whisky grog te “moeten” drinken als je verkouden bent..!