Bourbon is eigenlijk maar een rare naam voor een whisky. Vooral als je de naam vergelijkt met andere whisky benamingen. Want whisky uit Canada wordt toch gewoon Canadese Whisky genoemd, onze whisky Nederlandse Whisky en whiskey uit Ierland heet uiteraard Irish Whiskey. Dus waar heeft de Bourbon zijn unieke naam van, en waarom is het anders dan andere whisky’s?
Bourbon Whiskey: de naam
De naam Bourbon heeft een geschiedenis die teruggaat tot ongeveer 1850. Er bestaan vele theorieën over hoe Bourbon whisky zijn naam kreeg. Een populaire theorie bijvoorbeeld is dat Bourbon eerst werd gedestilleerd in Bourbon County, Kentucky en de drank dus deze naam kreeg. Echter, oorspronkelijk werd whisky buiten Bourbon County gemaakt, en dat spreekt deze theorie dus tegen.
Bourbon County was de belangrijkste haven van de Ohio River waaruit whisky en andere producten werden verscheept in de Verenigde Staten en uiteindelijk de wereld. Dit was waarschijnlijk de oorsprong van de naam.
Over de Whiskey zelf
Niemand zou zich druk maken over de naam Bourbon als het niet een bijzonder product vertegenwoordigde. Bourbon whiskey wordt voornamelijk gemaakt van maïs, waarmee het duidelijk verschilt met de Europese whisky bereiding. Het wordt gerijpt in nieuwe, verkoolde eiken vaten waardoor het een rokerige en karamelrijke smaak en kleur verkrijgt. Alhoewel Kentucky nog steeds de belangrijkste producent van de Bourbon is, mag de drank ook elders in de Verenigde Staten worden gemaakt.
Bourbon wordt, net als andere hoogwaardige whisky’s, puur gedronken. Het wordt echter ook vaak gebruikt in recepten en mixdrankjes. De Bourbon heeft als gevolg van de verkoling – dit proces karameliseert de natuurlijke suikers in het eikenhout en geeft het de subtiele zoetheid – een overwicht aan rijke whisky smaken zoals karamel, toffee, vanille, stroop, en geroosterde noten.
Bourbon whisky: tegenwoordig
Door de Amerikaanse drooglegging was de Bourbon productie tijdelijk illegaal, alhoewel de productie meestal achter gesloten deuren wel werd voortgezet. De devaluatie van whisky in de vroege jaren tachtig was de grootste uitdaging voor de Bourbon industrie.
Veel merken hebben zich hervonden en zien nu een periode van groot succes. De markt voor Bourbon lijkt fors toe te nemen. Het wordt nu verkocht in meer dan 100 landen over de hele wereld. De belangrijkste markten voor bourbon onder meer Duitsland, Australië, Canada en, ironisch genoeg de thuisbasis van Scotch whisky, het Verenigd Koninkrijk.
Bourbon is een drank die gemaakt wordt volgens hoge standaarden en met een lange geschiedenis. Het is een drank die in de collectie van iedere whisky liefhebber thuis hoort!