Het bezoek aan whiskyproeverijen staat niet wekelijks en ook niet maandelijks in mijn agenda. Dus, als ik een whisky proeverij bezoek, dan maak ik daar een avondje uit van. Dat betekent in goed gezelschap eerst een bodempje leggen, in bijvoorbeeld een steak-restaurant, om ons daarna aan onze geliefde drank over te geven. Figuurlijk dan…

whisky drinkrecordEen drinkrecord in perspectief

Ik geloof niet dat ik tot de categorie fijnproevers behoor. Gisteravond nog merkte ik dat mijn vriendin veel beter is in het waarnemen van geur en smaak. Bij de bereiding van een kaasfondue had ik besloten er een kleine scheut kirchwasser (meegenomen van een vakantie in Zuid Duitsland) aan toe te voegen. Ja hoor, mijn vriendin bemerkte de aanwezigheid direct; ik proefde alleen maar kaas…

Maar goed, wat ik wil zeggen is dat, omdat ik dus al niet zo’n fijnproever ben, het onderdeel ‘uitspugen van de whisky’, mijn smaakbeleving nog meer beperkt. Daar doe ik op mijn avondje uit dan ook zeker niet aan.

Het resultaat is dat, ook al zijn de drams op een proeverij aangepaste hoeveelheden, het equivalent van misschien wel een stuk of 7 a 8 glazen whisky kan worden bereikt. Ik kan je vertellen dat ik op dat punt aanbeland, een nog mindere fijnproever ben en al gauw alles lekker vind. Het punt waarop we tegen elkaar dingen zeggen als: “..maar goed dat we met de trein zijn” en “..ik heb ’em aardig zitten”.

Drinkrecord artikel Het Laatste Nieuws

Me dat realiserend komt het artikel van Het Laatste Nieuws over het drinkrecord met 56 glazen sterke drank, in perspectief te staan.

Een 57-jarige man in het Franse Clermont-Ferrand heeft met het drinken van 56 ‘shotjes’ sterke drank het lokale record verbroken. De man moest zijn ‘overwinning’ echter bekopen met zijn leven, zo melden lokale media. De man stierf aan een alcoholvergiftiging.
Het voorval gebeurde dit weekend in een café. Daar ging de man de uitdaging aan om zoveel mogelijk glazen whisky, rum en andere soorten sterke drank te drinken. De 57-jarige man sloeg 56 glazen achterover en brak zo het lokale record. Enkele uren laten viel de man echter in een coma. Hij werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij de volgende dag overleed.

De politie voert een onderzoek naar het overlijden en vooral naar de rol van de cafébaas. Die riskeert een aanklacht tot doodslag voor het serveren van zo’n gevaarlijke hoeveelheid alcohol, aldus het parket.

Je zult denken dat het vooral ook de eigen verantwoordelijkheid van de beste man is, maar misschien stond hij niet vaak in zijn leven in het middelpunt van de belangstelling. Werd hij opgezeweept door de omstanders en raakte hij in een toestand van ongeremdheid en… Nou ja, dat is natuurlijk allemaal giswerk. Ik vind het in ieder geval een bizar record.

O ja, nog iets. Het artikel spreekt over een lokaal record. Wat zou dan het wereldrecord zijn?