Zonder enzymen zou er geen whisky bestaan. Enzymen zijn nodig om alcohol te maken. Enzymen en whisky: dikke vrienden! Maar wat zijn enzymen en hoe maken die alcohol? Volgens Wikipedia zijn enzymen: “eiwitten die als katalysatoren fungeren bij een bepaalde chemische reactie in of buiten een cel”. Het enzym maakt de reactie mogelijk of versnelt de reactie, zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen.
Enzymen stellen eisen
Dat klinkt nogal ingewikkeld maar dat valt best mee. Om Malt Whisky te maken wordt één soort graan gebruikt: gerst. Om alcohol te maken wordt de graankorrel eigenlijk misbruikt. In de gerst zitten de enzymen te wachten om geactiveerd te worden. Enzymen stellen nogal wat eisen aan hun werkomgeving. De temperatuur en zuurgraad moeten goed zijn anders werken ze langzamer of weigeren ze dienst. Om ze een ideale omgeving te bieden wordt de gerst nat gemaakt. De gerst gaat hierdoor ontkiemen: er begint een plantje te groeien. Dat plantje zal in eerste instantie proberen om zogenaamde verteerbare suikers uit de gerstkorrel te halen. Zodra het plantje wortel geschoten heeft kan het uit de aarde voeding halen. En dat willen we niet… we willen whisky en geen nieuwe akker met gerst. Nou zit er in een gerstkorrel voldoende voedsel opgeslagen maar daar kan het plantje nog geen gebruik van maken. Om van dit voedsel verteerbare suikers te maken zijn enzymen nodig. Die enzymen worden actief door de gerst nat te maken. Vervolgens maken ze de lang gestrekte zetmeel moleculen een kopje kleiner waardoor ze beter te verteren zijn door het groeiende plantje. De zetmeel wordt door de enzymen omgebouwd tot suikers.
Afkappen die handel
Maar wacht! Die suikers willen wij dus hebben voor onze whisky. Het is niet de bedoeling dat het plantje er mee vandoor gaat. Na het kiemen wordt het proces dan ook abrupt afgebroken door de natte gerstekorrel te drogen. Hier met die suikers! Na het drogen noemen we de grondstof mout. Nu kunnen we echt aan de gang. Op naar een heerlijke whisky. De mout wordt vermalen en het meel wordt met warm water vermengd. De enzymen worden weer wakker en gaan verder met het werk waar ze in de ontkiemde gerstekorrel al mee bezig waren. De zetmeel moleculen worden in stukken geknipt tot verteerbare, vergistbare suikers. Dit proces wordt het maischen genoemd. Het plantje is om zeep geholpen dus die snoept niet meer mee van deze suikers. Na het maischen blijft er zo een zoete vloeistof over vol met de door de enzymen uit zetmeel omgezette suikers.
Nieuwe collega
De enzymen uit de gerstkorrel hebben hun werk gedaan en gaan met pensioen. Maar we hebben nog geen distillaat. Daarvoor hebben we een collega nodig, een ander enzym om de suikers om te zetten in voornamelijk ethylalcohol en koolzuurgas. Het enzym dat daarvoor nodig is zit in een gistcel. Gist hoort bij de familie van ééncellige schimmels. In de celwand van gist zitten de enzymen die de suikers omzetten in wat wij zoeken: alcohol! De vloeistof die we dan krijgen moet alleen nog gedistilleerd worden, een aantal jaren op een vat liggen en kan dan gebotteld, getransporteerd, geopende en gedronken worden. Maar het begint met enzymen…
https://www.sport-weekend.com/obsluzhivanie-avtomobilja-lexus.htm
Автоломбард в Москве – быстрый займ под залог ПТС…
Автомобиль под залог: 1626? организаций в Москве. Лучшие места ? с рейтингом, ?? реальными отзывами, ?? телефонами и ? адресами на карте. Смотрите на jSprav.ru
http://laboutiquespatiale.com/osobennosti-proizvodstva-trub-ppu.html
ООО СЗСС, Санкт-Петербург, ИНН 7813215630, ОГРН 1157847070237
На нашем сайте вы сможете купить Опоры подвижные ТС-623 серия 5.903-13 выпуск 8-95 по оптимальным ценам в Москве – компания АкваОптим
https://www.tuvaonline.ru/gde-priobresti-ruchnoj-instrument.dhtml
Заказать ЭЛУ – Электролизные установки
?????Проверенные отзывы покупателей про Шлифовальные машины ДИОЛД МШУ-0,95-125! ? Характеристики, обзоры и описание ДИОЛД МШУ-0,95-125. ? Только настоящие отзывы!
http://tv-express.ru/jeto-aktualno-seo-optimizacija-i-prodvizhenie-sajtov.dhtm
Быстрое продвижение сайта: раскрутка в Яндекс и Google – быстрая оптимизация сайта
SMMLABA – Сервис по продвижению в социальных сетях, вконтакте, instagram
[b]DataFast Proxies | IPv6 Proxy for XEvil | Solver reCAPTCHA[/b]
[i][b]Definitive Solution in IPv6 Proxy! [/b][/i]
[i]Anonymous IPv6 Proxy, undetectable on L2 and L3 Layers of the OSI model,
100% no DNS leak, no Header leak.[/i]
– Anonymous IPv6 proxy
– Undetectable IPv6 Proxy
– High Speed IPv6 Proxy
– Highest Quality IPv6 Proxy
– Virgin IPv6 proxy
– Dedicated IPv6 Proxy
– Rotating IPv6 Proxy
https://datafastproxies.com/
https://www.hunt-dogs.ru/kak_optimizirovat_sajt/
AmoCRM: демонстрация, продажа и интеграция в Нижнем Новгороде
SEO-продвижение — вечная тема, которая заслуженно будоражит умы владельцев и администраторов сайтов. Сегодня в нашем блоге о базе и азах. SEO-специалист REG.RU Максим Ткач расскажет что такое SEO, какие есть виды продвижения сайта и методы
https://penza-post.ru/pokupaem-ventiljator-dlja-vannoj.dhtm
Страница не найдена
Купить плитку Keros (Испания) по низким ценам с доставкой по Санкт-Петербургу и области. В нашем интернет-магазине в наличии большой выбор коллекций керамической плитки, сантехники, мебели для ванной и сопутствующих товаров. Салоны плитки рядом с метро.
reading books is righteous
http://book-sale.online
Hаllо!
Misschien is mіϳn bеrісht tе ѕpесifіek.
Μааr mіϳn oudеrе zuѕ vond eеn gеwеldigе mаn hіеr еn zе hеbben een gеweldige rеlаtіе, maar hoe zit hеt mеt mij?
Ik ben 23 ϳаar оud, Сhrіѕtіnа, uіt de Tsjесhiѕсhe Republiеk, kеn ооk dе Εngеlѕе tаal
En… betеr om hеt meteеn tе zeggen. Ik bеn biseksuееl. Ιk bеn nіet ϳаlоеrs ор ееn andеrе vrоuw… voorаl als we samеn dе liеfde bedrіjven.
Ah ja, іk kook erg lеkkеr! en ik hоu nіet аlleеn van kоken ;))
Ik ben een eсhtе meid en op zoеk naar eеn ѕеrіеuze en hеte relаtіе…
Hоe dan oоk, kunt u mіjn profіel hier vinden: http://caadipbifulti.tk/topic-49430/