We hebben hier al eens besproken wat de oudste whisky is maar wat is nou de grootste fles whisky? Het blijkt een fles Famous Grouse te zijn. Deze 228 liter fles bevat zo’n 6.500 glazen whisky van 3,5 cl (de standaard hoeveelheid whisky die in Nederland geschonken wordt), is 1 meter 70 hoog, inclusief de kurk, en weegt een slordige 250 kilogram. Geen fles die je op internet besteld en laat thuisbezorgen. Ook geen fles om een glaasje uit te schenken. Je hebt er toch een paar potige mannen voor nodig om die fles te tillen.

Grootste fles whisky is Guinness Record

grootste fles whiskyDe fles is op 12 augustus 2012 gepresenteerd op het terrein van de Glenturret distilleerderij, ter gelegenheid van het 107 jarig bestaan van The Famous Grouse. Op die datum start traditiegetrouw The Famous Grouse Experience.  Daarmee werd het oude record van Jack Daniels (184 liter) verbroken en werd de fles van The Famous Grouse opgenomen in het Guinness Book of World Records. De fles is een exacte kopie van de normale flessen. De fles is gemaakt door BOMMA. Dit Tsjechische bedrijf bleek de enige te zijn die deze opdracht aan kon. De makers raakten zo betrokken bij het project dat ze vanuit de Tsjechische plaats Svetla, een plaats in de buurt van Praag, de fles persoonlijk de bijna 2.000 kilometer naar Schotland hebben gereden om een veilige overtocht te garanderen. De fles wordt permanent tentoongesteld in de Glenturret Distillery in Crieff, Perthshire.

Publiciteitsstunt

Altijd leuk zo’n record maar als whiskyliefhebber heb je er niet zoveel aan. The Famous Grouse haalt genoeg publiciteit met de grootste fles whisky ooit gemaakt maar meer dan een publiciteitsstunt is het eigenlijk niet. Whisky zou je wat mij betreft moeten drinken en niet tentoon moeten stellen. Gelukkig gaat het hier om een blend en niet om een single malt whisky. Het record voor de grootste fles single malt staat overigens op naam van Tomintoul. In 2009 werd door deze destilleerderij  een 14 jarige single malt gebotteld in een fles van 105,3 liter. Uit de fles kan je zo’n 3.000 glazen whisky schenken. Er waren 14 mensen voor nodig om de fles te vullen en te sluiten. Nog steeds een niet erg handzaam formaat dus…