whisky terroirTerroir is een term uit de oenologie en betekent dat je in de wijn de “bodem” kan proeven (in het Frans is terre: grond, bodem). Met de term terroir wordt niet bedoeld om de geur of smaak van een wijn te beschrijven maar alle lokale factoren die de wijn en vooral de wijnstok kunnen beïnvloeden. De geur van grond kan worden geroken en beschreven.

Heeft Whisky een Terroir?

Ook al heeft iedere whisky liefhebber een eigen favoriet merk, distilleerderij of regio, de meesten vinden dat whisky geen terroir heeft. In een onderzoek onder de leden van het online forum Whisky Magazine’s, zei 62% dat terroir niet belangrijk was in de smaak en aroma van whisky’s. Veel deskundigen zijn het hier niet mee eens.

Terroir wordt dus gedefinieerd als het effect van de plaats van het product van oorsprong. Het proces van distilleren zou de meeste van de regionale verschillen in het product moeten verwijderen maar veel whisky kenners beweren dat dit niet het geval is.

Een paar van de regionale verschillen die al dan niet het voorkomen van je favoriete whisky kunnen beïnvloeden zijn:

  • Klimaat
    Het klimaat beïnvloedt niet alleen de flora en fauna van een gebied maar ook andere aspecten. Een whisky die gedistilleerd en gerijpt is in een koele, vochtige omgeving zal waarschijnlijk verschillen in smaak van die in warme en droge gebieden. U kunt de heide proeven in een Orkney whisky en de zoute wind in een Islay single malt. Dit wordt bemoeilijkt door het feit dat veel whisky’s niet zijn gerijpt in de regio waarin ze worden gedistilleerd maar het is moeilijk om te concluderen dat het klimaat niet uitmaakt.

  • De Grond
    De grond is bij Schotse whisky van invloed op de samenstelling van de turf die daar al dan niet groeit. Schotse turf is fundamenteel verschillend van andere turf en veel whisky liefhebbers menen dat zij het verschil kunnen proeven. De bodem van een gebied beïnvloedt ook de relatieve hard- of zachtheid van het water die in het whisky proces wordt gebruikt en beïnvloedt de samenstelling van mineralen.

  • Water.
    De Japanse whisky maker Yamazaki is misschien wel de meest toonaangevende expert op het gebied van terroir, omdat ze al tientallen jaren proberen om Scotch na te maken. En ook al maakten ze gebruik van de Schotse werkwijzen en ingrediënten, de producten hadden een duidelijk verschil in smaak. Pas toen Yamazaki Schots water importeerde behaalden ze een resultaat gelijk aan Schotse whisky. Dit leidde ertoe dat de whisky distilleerder Hakushu vele jaren op zoek ging naar het perfecte Japanse gebied om whisky te produceren op basis van het water alleen.

  • Regionale praktijken.
    Dit is misschien wel het belangrijkste en duidelijkste effect van terroir. Verschillende regio’s hebben verschillende historische methoden voor de whisky productie, en die geven vorm aan de manier waarop een whisky smaakt. Een whisky gerijpt in een bourbon cask zal zeker verschillen van die gerijpt is in verkoold nieuw eikenhout. Een whisky gemaakt met gemoute gerst, geroosterd boven een turf vuur, zal verschillend smaken van die in een gebied zonder turf.

Deze omstandigheden maken inderdaad een verschil en als je die term wilt gebruiken dan noem je dat terroir.