Ken je dat? Iemand in de kroeg die tegen je aan loopt en je krijgt een scheut van zijn, haar of je eigen drankje over je shirt? Vooral als je de volgende dag dat shirt oppakt ruikt die niet prettig. Toch lijkt dit thema de aanleiding voor het vervaardigen van een textielstof waar geur aan toegevoegd kan worden.

kleding ruikt naar whiskyUniversitair onzerzoek leidt tot kleding die naar whisky ruikt

Het zijn de onderzoekers van de Heriot Watt University’s School of Textiles and Design, uit Edinburgh en Galashiels, die een textielstof hebben ontwikkeld waar geur aan toegevoegd kan worden. Ze noemen die stof Aqua Alba.
Zowel voor de stof als voor de geur hebben ze 2 typisch Schotse producten gebruikt. Johnnie Walker Black Label Whisky en de stoffen van Harris Tweed. Je weet wel, met die Schotse ruit.
Een jas of shirt gemaakt van deze stof moet ruiken naar vanille, rood fruit en donkere chocolade, oftewel dezelfde kenmerken als de Johnnie Walker Black Label Whisky.

Modeontwerper creëert Whisky geurende kleding

De Italiaanse modeontwerper Angelos Bratis zal een kledinglijn maken van de textielstof Aqua Alba.
Er zijn nog geen prijzen aangekondigd maar je mag er van uit gaan dat de kledingstukken niet goedkoop zullen zijn.
Ach, en als ze buiten je budget vallen dan kun je nog altijd zelf experimenteren met een oude jas en een restje van een mindere whisky…