Dit artikel zal de dames misschien wat meer aanspreken dan de heren (wij mannen willen in het openbaar natuurlijk niet gezien worden met een glas Baileys in ons hand). Ik ben eerlijk gezegd geen liefhebber van Baileys of eigenlijk, ik ben geen liefhebber van de hele zoete drankjes in het algemeen. Maar ja, als je de Baileys zelf kunt maken dan kun je de verhoudingen zo aanpassen dat de Baileys minder zoet wordt, en meer of minder alcohol bevat.

Oké, aan de slag…

Maar eerst een stukje geschiedenis

Baileys Irish Cream, zoals het officieel heet, is een Ierse likeur met een alcoholpercentage van 17% en met als belangrijkste ingrediënten whisky en room. Het wordt geproduceerd door R.A. Bailey & Co. uit Dublin.

Het gin- en wijnbedrijf Gilbey’s uit Dublin besloot in 1971, zoekende naar een karakteristiek Iers product, om de twee meest typisch Ierse producten melk en whisky te mengen. 3 Jaar later werd het internationaal op de markt gebracht en al in 1979 verkocht Gilbey’s meer dan twaalf miljoen flessen.

Je kunt Baileys puur drinken, “on the rocks” of in een cocktail (bijvoorbeeld de B-52). Probeer het ook eens in de koffie als vervanger voor melk en suiker.

baileys maken whiskyHet recept

Ingrediënten:

  • 300ml whiskey;

  • 200ml houdbare slagroom;

  • 1 blik gecondenseerde gezoete melk (400 gram);

  • 1 zakje espresso poeder;

  • 2el chocoladesiroop.

Meng alles goed door elkaar maar niet te lang want dan krijg je slagroom denk ik (ook lekker!). Zoals gezegd houd ik van minder zoet en ik heb de verhoudingen daarom iets aangepast. Probeer het zelf uit en laat me weten hoe je het vindt…