Whisky uit Twente? Sculte Twentse Whisky is een volledig lokaal geproduceerde whisky. In Mander is Gerard Velthuis, samen met zijn dochter Evelien, al jaren bezig om distillaten te produceren. Nu hebben ze ook een echte Twentse Whisky.sculte twentse whisky

“Oet Twente”

Vier jaar geleden werd het distillaat van twee soorten edelgerst opgeslagen in nieuwe, verse en dus werkelijk maagdelijke Twents eikenhouten vaten. Deze zogenaamde virgin casks zijn gemaakt van eikenbomen die daarvoor nog aan de Gravenallee in Almelo stonden. Er zijn vaten van 55, 100 en 225 liter gebruikt om de whisky op te slaan. “Twents eikenhout is voor Sculte goud” is niet voor niets de lijfspreuk van Stokerij Sculte. Met recht een echte First Fill whisky dus! Bij de productie wordt verder gebruik gemaakt van regionaal geteelde gemoute granen en water uit een lokale bron. Alles komt dus “oet Twente”. Bij het invatten telt het distillaat een alcoholpercentage van 64%. Nu, naar vier jaar geduldig wachten, is de eerste botteling een feit.

In de prijzen

De eerste batch van de whisky is op de Destillata in 2014 bekroond met een gouden medaille. Met een rating van 18 punten van de maximale 20 een mooi resultaat voor zo’n jonge whisky. Voor Sculte een bewijs dat ze een prima product aan het maken zijn.

Liefde van de schepper

Voor de camera’s van RTV Oost vertelt Gerard Velthuis over zijn kindje en laat hij zien hoe de whisky gebotteld wordt. De aai over de fles na het bottelen, de glimlach op zijn gezicht en de stralende ogen terwijl hij trots naar de fles kijkt. De zachte streling over het etiket nadat de fles in haar doos verdwijnt. Wat een passie! Ik word er warm van en wil deze whisky proeven!

Bottelingen

De eerste batch is begin november 2014 gebotteld. De eerste fles is naar de bekende Overijsselse ondernemer Dik Wessels gegaan. De whisky wordt gebotteld in flessen van een halve liter. Deze batch bevat een alcoholpercentage van 51%. Om een fles te bemachtigen kan je je op de website inschrijven. Dat kan ook alvast voor de tweede botteling die medio 2015 uit komt. Ook voor de derde botteling die gepland staat voor medio 2016 kan je alvast je gegevens achter laten. Woensdag 5 november volgde het verlossende mailtje van Sculte: ik mag mijn bestelling bevestigen. Een fles kost € 150,00. De prijs is hoger dan verwacht door het hogere alcoholpercentage en de daarbij behorende accijns. De whisky wordt geleverd in een passende exclusieve handgemaakte verpakking en zal worden uitgegeven op naam met flesnummer en certificaat. De bestelbevestiging is gedaan, nu nog wachten op de postbode… ik kan niet wachten!