<p dir=”ltr”>Valentijnsdag 2014. Hoewel ik niet zo van de commerciële feestdagen ben, houd ik natuurlijk wel vreselijk veel van mijn schatje. Naast mijn liefde voor haar heb ik ook een voorliefde voor het Bourgondische leven in het algemeen en, het zal je niet verbazen, whisky in het bijzonder. Omdat mijn vriendenkring gekenmerkt wordt door dezelfde voorliefde, weliswaar voor hun eigen partner maar voor de rest dan toch eenzelfde voorliefde, leek het mijn co-blogger en goede vriend Jos en mij een erg leuk plan om onze liefde voor whisky eens met onze partners te delen.

Hielander Whisky Festival

valentine whiskyIn het najaar van 2013 konden we de kaartjes voor het komende Hielander Whisky Festival voor 14 februari 2014 boeken. Dit festival, dat wij al twee keer eerder hadden bezocht, wordt al weer voor de 4e keer met bezieling georganiseerd door Wullie Macmorland. Mijn eerste kennismaking met hem was in zijn Schots Restaurant Hielander in Alkmaar waar hij samen met zijn vrouw Gerrie het eerste en enige Schotse restaurant in Nederland runt. De liefde voor eten en whisky wordt door Wullie aan tafel gedeeld als hij het verhaal over de door jouw net bestelde whisky vertelt terwijl hij het goddelijke nat in het glas giet. Wat een passie en wat een beleving! Niet verwonderlijk dat juist hij een whisky festival organiseert.

Goede bodem

Voor het drinken van whisky is een goede bodem geen overbodige luxe. We besloten deze keer om een tournedos te nuttigen bij “Steak” dat op loopafstand van De Grote Kerk ligt. Op een dag als deze zijn er weinig tafels vrij maar als wij om half zes binnen komen is het er nog relatief rustig. We hadden ook niet veel tijd om te eten natuurlijk. De whisky wachtte, hoewel geduldig, toch met groot verlangen op onze aanwezigheid. Wij wilden delen, proeven, beleven. De passie en de smaak.

Voorliefde voor Whisky

Whisky is zo’n veelzijdig product waar zoveel over te vertellen en van te vinden valt dat we er niet over uitgepraat raken. De veelzijdigheid zorgt er voor dat er altijd wel een whisky te vinden is die je lekker vindt. Zo heeft de één een voorkeur voor medicinaal en rokerig en houdt de ander van zacht zoete en toegangkelijke whisky’s. Om onze smaakpapillen te sparen zijn we met die laatste begonnen. Geen rokerige of vatsterkte whisky’s voor ons om mee te starten maar wat Highland whisky’s als de Edradour Ruby Port cask 10 jaar en een Dalmore Connoisseurs Choice van Gordon & MacPhail van 14 jaar. Na de 21 jaar oude GlenGoyne viel de standaard 12 jaar oude Tomatin toch een beetje in het niet. De volgorde was toch niet helemaal goed opgebouwd zo leek het. Het deerde onze partners niet. Ze proefden en knikten vaker tevreden bij onze uitleg en over de smaak van de whisky dan wij van te voren hadden gedacht. De Tomintoul 12 jaar oude Olorosso sherry cask finish en de Tomintoul 12 jaar oude portwood finish smaakten mij en mijn partner er uiteindelijk niet minder om.

Peat in de Whisky !

Over naar de rokerige en medicinale whisky’s! Hoewel mijn partner zich liever niet aan deze whisky’s waagt deed ze stoer mee bij het proeven. Een Coal Ila is favoriet bij de partner van Jos dus zij was erg geïnteresseerd in wat er nog meer te krijgen was. Een Laphroaig, Bowmore en Ardbeg later was voor haar duidelijk dat er zelfs in de rokerige en medicinale whisky’s nog een groot verschil zit.

Lagavulin als afzakkertje

Nadat de muziek begon te spelen en we onze laatste Alba’s (betaaleenheid voor de duurdere whisky’s) hadden opgemaakt hebben we nog een afzakkertje genomen in Ons Café ‘t Kantoor in Alkmaar. De smaak van de Lagavulin 16 jaar oud konden we gelukkig nog onderscheiden na de vele smaken die we al geproefd hadden. Onze partners hebben genoten, niet in de laatste plaats om onze passie voor dit product! Al met al een geslaagd festival.

Whisky Top 3

Mijn persoonlijke top drie van dit festival:

  1. Tomintoul Sherry cask finish 12 jaar oud

  2. Tomintoul Portwood finish 12 jaar oud

  3. GlenGoyne 21 jaar oud.