Er wordt vaak gevraagd wat de juiste manier is om whisky te serveren. Moet dat keurig en netjes gebeuren? Met ijs? Of misschien met een beetje water? Alhoewel het simpele antwoord is om te genieten van je whisky op de manier die je zelf wilt, zijn hier enkele suggesties.

whisky water ijsVatsterkte whisky’s

Cask strength of vatsterkte whisky’s (die met meer dan 50% alcohol) hebben meestal baat bij de toevoeging van een scheutje koud water of een ijsblokje. Door het toevoegen van een beetje water komen de smaken en aroma’s los die anders door het hoge alcoholpercentage kunnen worden gemist. Als er een ijsblokje wordt toegevoegd, laat deze dan eerst een paar minuten opwarmen voordat je drinkt want hoe kouder de vloeistof, hoe minder de smaak waarneembaar is. Geef dus na het toevoegen van een paar ijsblokjes de whisky een korte tijd om te acclimatiseren.

Medium sterkte whisky´s

Whisky’s die variëren van 45% tot 50% alcohol kunnen met de toevoeging van water ofwel de smaakervaring intensiveren, of je kunt ervaren dat de toevoeging van het water te ten koste gaat van je smaakervaring. Sommigen vinden dat een scheutje water helpt om de scherpte van de alcohol te verminderen en dat het tegelijk helpt om de subtiele nuances in de drank te vinden. Anderen vinden dat de toevoeging van water zorgt dat het waterig aanvoelt op hun gehemelte. Ervaring is de enige manier om te bepalen wat het beste werkt. Professionele proevers en recensenten gebruiken veel water om elke smaak in een bepaalde whisky te detecteren, ze doen dit in het belang van hun beoordeling, niet altijd om hun eigen genot van de whisky te verhogen.

Standaard sterkte whisky´s

Tot slot, whisky´s tot 45% alcohol komen waarschijnlijk het best tot hun recht in hun oorspronkelijke staat. Een whisky op 40% alcohol is in de distilleerderij op dit niveau gebracht en heeft extra water of ijs eigenlijk niet nodig. Dit gezegd hebbende; laat je eigen smaakpapillen de ultieme beoordelaar zijn. Aarzel niet om in een restaurant of bar je favoriete whisky “on the rocks” te bestellen als dat je favoriete manier is om ervan te genieten. Dit zijn gewoon richtlijnen, geen regels. Uiteindelijk is het belangrijkst wat je het meeste plezier geeft bij het drinken van de whisky van je keuze.

Experimenteer met Whisky

Experimenteren is de sleutel tot het begrijpen van hoe je smaakpapillen reageren op de verschillende whisky’s. Je wordt aangemoedigd om een beetje water toe te voegen aan een whisky die je meestal onverdund drinkt, of probeer een whisky die je normaal met ijs drinkt, onverdund en bij kamertemperatuur. Ervaar de overeenkomsten en verschillen in de smaak, en kiest uiteindelijk wat het beste bevalt.

Proost!