Er kan veel worden afgelezen uit het whisky etiket. Uit enkele basis kenmerken kun je het onderscheid maken tussen eenvoudige whisky’s of whisky’s van hoge kwaliteit.

whisky etiket lezenLees en begrijp het Scotch Whisky Etiket

Lees en begrijp het Whisky Etiket zoals bepaald door de Scottish Whisky Association

 1. Naam Distilleerderij
  Er zijn meer dan 100 distilleerderijen in Schotland en de meeste produceren een officiële distilleerderij botteling. Een mooi aantal om ooit allemaal een keer geproefd te hebben!
 2. Vat Type
  Schotse whisky moet minimaal 3 jaar worden gerijpt in eiken vaten. Deze eiken vaten kunnen eerder zijn gebruikt om andere dranken, zoals sherry, bourbon, port en wijn, te rijpen.
 3. Leeftijd of “Vintage”
  Als de leeftijd van de whisky getoond wordt dan geeft dit de leeftijd aan van de gehele inhoud of, als het whisky van verschillende leeftijden bevat, de leeftijd van de jongste whisky. Het jaar waarin het werd gedistilleerd en gebotteld kan ook worden getoond. Sommige whisky’s hebben geen leeftijd aanduiding en dit betekent vaak dat ze nog vrij jong zijn.
 4. Whisky Regio en Whisky Type
  Alle in Schotland gedistilleerde whisky heet wettelijk Scotch. De regio waar de whisky in geproduceerd is kan worden weergegeven. Echter, de regio’s hebben geen wettelijke basis en hun grenzen staan ​​open voor interpretatie.
  Single Malt is whisky die het product is van slechts één distilleerderij met uitsluitend het gebruik van gerstemout.
  Blended Scotch whisky is een mix van whisky’s van meer dan 1 distilleerderij
 5. Inhoud
  De inhoud van de fles whisky is wettelijk geregeld. De meest voorkomende inhoud is 70cl, maar het assortiment varieert tussen 5 en 450cl.
 6. Alcohol
  Geeft het alcoholpercentage aan van de whisky. De minimale wettelijke eis is 40% maar er zijn ook vatsterkte whisky’s van wel meer dan 60% alcohol.
  De hoeveelheid alcohol geeft een redelijke indicatie van de body van de whisky en de manier waarop de whisky voelt in je mond.
 7. Filtering
  Sommige bottelaars zweren bij filtering, anderen zijn er strikt tegen. De whisky wordt tot een paar graden Celsius afgekoeld om alle kleine-oplosbare componenten tijdens het filterproces (Chillfiltering) op te vangen.
 8. Fles Nummer
  De whisky uit elk vat smaakt anders. Er zijn daarom een beperkt aantal flessen beschikbaar voor cask strength whisky’s van afzonderlijke vaten. Soms wordt ook het totaal aantal gevulde flessen aangegeven.