Whisky Rocks – ook wel Whisky Stones genoemd, zijn van speksteen gemaakte ijsklontjes en kennen hun oorsprong in Scandinavië. Daar zou “de truck van de bevroren stenen” al eeuwen worden gebruikt. Ze lijken nog het meest op dobbelstenen maar dan zonder de stippen.
De verkopers van de Whisky Rocks gebruiken als argumenten voor de aanschaf:
het bevuilt je whisky niet met bevroren kraanwater;
het koelt je whisky zonder de complexe en rijke smaak te beïnvloeden.
Voor wie zijn de Whisky Rocks?
Aan de meeste serieuze liefhebbers, die hun whisky op kamertemperatuur drinken, zijn de Whisky Rocks niet besteed. Het zijn de “on the rocks” drinkers die overtuigd moeten worden. Maar ik heb eigenlijk nog nooit iemand horen klagen over het verdunnen van de whisky. Zou dat komen omdat het ijs door het drink-tempo van de “on the rocks” drinker helemaal geen kans krijgt om te smelten..?
De nadelen
Het gebruik van de Whisky Rocks vergt nogal een gedoe. Om te beginnen moet je een vriezer dichtbij hebben en je hebt na een paar drankjes alleen nog maar lauwe blokjes (tenzij je er een aanzienlijke voorraad van hebt aangeschaft). Na gebruik moet je ze afwassen, afdrogen (je wilt er immers géén ijsvorming op) en ze terug stoppen in het leuke bewaarzakje die erbij geleverd wordt, voordat je ze weer in je vriezer stopt.
Geschikt? Jazeker…
Zelfs in Nederland komen er tropische dagen voor waardoor de temperatuur in je flessen whisky hoger wordt dan de verlangde drinktemperatuur. In die situatie kunnen de Whisky Rocks uitkomst bieden.
Tenslotte zie ik wel mogelijkheden voor in mijn Apfelkorn of Jägermeister…