Whisky Soorten

Gedurende de laatste 5 eeuwen heeft whisky veel aandacht gekregen van innovatieve brouwers van over de hele wereld. Vanuit haar thuisland in Schotland, naar alle vier de hoeken van de wereld, werden vele verschillende soorten en variaties van whisky gemaakt. De vooruitgang in de technologie gaf de fabrikanten de mogelijkheid om alle aspecten van de whisky productie onder controle te krijgen; van de teelt van de mout en andere granen, tot de oogst, de voorbereiding, destillatie, blending, rijping, verpakking en transport. Hier zijn enkele van de basis soorten whisky, onderverdeeld in verschillende groepen.

Basis Soorten

Malt whisky wordt bijna uitsluitend gemaakt van uit gemoute gerst gegist beslag. Als een whisky is vervaardigd van één graansoort op een enkele distilleerderij (niet vermengd met andere producten gemaakt van hetzelfde soort graan), dan draagt het eindproduct de naam “single malt whisky”. Veel landen hebben strenge wetten die de recepten voor het maken van malt whisky handhaven, met name Schotland verplicht dat een malt whisky minimaal drie jaar oud is.

Grain whisky is een whisky die wordt gemaakt met behulp van ten minste één graansoort, anders dan gemoute gerst. De meest voorkomende ingrediënten zijn maïs, tarwe of rogge. De whisky’s dragen vaak de naam van hun belangrijkste bestanddeel (bijvoorbeeld “rye malt whisky”). Ook bevatten sommige whisky varianten zowel gerst en andere granen (vaak genoemd “Blended Scotch Whisky”), die de zelfde populariteit en kwaliteit kunnen bereiken als een van de beste single malt whisky’s.

Gecombineerde Soorten

Single malt whisky is gemaakt van één partij graan en geproduceerd in één enkele distilleerderij. Vaak wordt er gemengd met andere whiskyvaten om de geschikte smaak te bereiken.
Single Cask (of single barrel) whisky wordt alleen gemaakt van de oorspronkelijke verwerkte partij graan; er worden geen andere eerder geproduceerde whisky’s gemengd.
De flessen dragen specifieke informatie over het vat waaruit het afkomstig is.

Blended malt whisky is gemaakt in verschillende distilleerderijen door het mengen van verschillende soorten mout, graan en andere additieven die invloed hebben op de smaak van de drank. De overgrote meerderheid van de populairste moderne whisky’s zijn op deze manier gemaakt, en de namen Schotse, Ierse, of Canadese Whisky beschrijven bijna altijd “blended mixture”.

Cask strength, oftewel vatsterkte whisky, is een zeer sterke whisky met een hoog alcoholpercentage.

Regionale Soorten

Amerikaanse whiskey’s komen in verschillende variëteiten. Het meest opvallend zijn de Rye whiskey (gemaakt van het beslag dat bestaat uit ten minste 51% rogge), Corn whiskey (ten minste 80% maïs puree), malt whiskey (ten minste 51% gemoute gerst) en Bourbon whiskey (ten minste 51% maïs). Alle genoemde types moet worden gedestilleerd tot een maximum alcohol-volumegehalte van 80%, zonder het gebruik van kleur en smaak additieven. Vereiste minimum leeftijd voor Amerikaanse whiskey is 2 jaar.

Schotse whisky wordt traditioneel beschouwd als de beste whisky in de wereld. De meerderheid wordt twee keer gedistilleerd, hoewel dat bij sommige merken kan oplopen tot twintig keer. Volgens de wet kan de naam “Scotch” alleen worden gegeven aan de in Schotland gemaakte whisky, die minimaal drie jaar heeft moeten rijpen in vaten (hoewel velen tientallen jaren rijpen). De meerderheid van de brouwers behandelen hun mout met turfrook om het eindproduct een rokerige smaak te geven. De vijf meest bekende Schotse whisky regio’s zijn Highland, Lowland, Islay, Speyside en Campbeltown.

Ierse whiskey is ook zeer hoog aangeschreven in de wereld. Hun single malt, single grain, blended whiskey en pure pot still whiskey worden ook 3 jaar gerijpt voordat ze mogen worden verkocht.

Engelse whisky productie heeft door de eeuwen heen zijn hoogte- en dieptepunten gehad. Na meer dan 100 jaar van stagnatie en het verval van de productie bij Bristol en Liverpool, zijn in 2006 nieuwe whisky distileerderijen begonnen met het produceren van whisky.

Australië is een van de grote internationale producenten van whisky, in het bijzonder degenen die zijn gemaakt op het eiland van Tasmanië.

Indiase whisky wordt bijna uitsluitend geproduceerd uit gefermenteerde stroop, die buiten India vaak Rum wordt genoemd. Indiase productie van whisky begonn in 1820.

Japanse whisky neemt sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw een steeds belangrijkere positie in op de whisky markt.

Nederlandse whisky is in de afgelopen tien jaar ontwikkeld. In Bolsward wordt Single Malt Whisky Frysk Hynder – Golden Spirit of Frysia gedistileerd. Zuidam uit Baarle Nassau heeft haar eigen whisky-lijn onder de naam Millstone met diverse soorten whisky.