Waar het delen van een passie al niet toe kan leiden. Mijn eigen passie voor whisky is al enige jaren geleden begonnen met een eerste whiskyproeverij. Na de proeverij kocht ik mijn eerste malt en er zouden er nog vele volgen. Deze site is een prima manier om mijn passie voor whisky te delen. En dat gaat goed want whisky is hot in Nederland! Nederlanders praten graag en veel over het drankje en we delen graag onze ervaringen. Dit gaat verder dan alleen het proeven van en ruiken aan de whisky.
Voor mijn blog
Zo kreeg ik recentelijk een bericht op WhatsApp. Of eigenlijk was het een foto van een taart. Het onderschrift luidde: “Voor je nieuwe blog!”. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik of het om een chocoladetaart ging. Chocolade is een goede combinatie bij het proeven van whisky en een goed glas whisky bij een chocoladetaart lijkt mij ook een goed idee. Maar dat was het maar deels. De whisky was namelijk al toegevoegd aan het recept. Het was een whisky-chocoladetaart! “Maar natuurlijk!” dacht ik. Waarom niet combineren?
Proeven
De volgende dag kreeg ik een stuk van de taart te proeven. De eerste proefnotitie was: peated! Er was vast een Islay whisky gebruikt bij de bereiding. Mijn gevoel klopte: in de whisky is een Finlaggan gebruikt. Deze whisky maakt gebruik van één van de whisky’s die op Islay gemaakt worden. Er wordt vooral gebruik gemaakt van Coal Ila en Lagavulin. Omdat het een Single Malt is weet je eigenlijk nooit echt welke whisky je nu drinkt of, in dit geval, eet. De uitgesproken geur en smaak van de Islay whisky’s maakt ze wat mij betreft uitermate geschikt voor deze taart. Het geeft een ziltigheid en rokerigheid mee die iedere hap van de taart interessant maakt. Het is overigens geen taart om voor je zelf te houden. Het is machtig en vult behoorlijk. Maar zoals het goed is om ervaringen en whisky te delen zo geldt dat ook voor de whisky-chocoladetaart!
Whisky taart recept
Zelf ook een overheerlijke whisky-chocoladetaart maken? Het recept is afkomstig van Albert Heijn. Je vindt het hier. Eet smakelijk!