Terwijl cognac wordt gemaakt van druiven (de brandewijn), wordt whisky gemaakt van granen. Beide zijn gefermenteerd en zetten suiker om in ethanol. Één ding dat whisky en cognac gemeen hebben is dat ze worden gerijpt in vaten. Hierdoor worden ze steeds zachter van smaak.

De dranken nemen veel kleur en smaak over van de vaten. Whisky en cognac delen daarnaast de zelfde methode van destillatie.

Druiven versus granenwhisky vs cognac

Laten we eerlijk zijn: er zijn nogal wat verschillen tussen whisky en cognac. Het begint met de grondstoffen, de gebruikte methoden en hoe je het eindproduct nuttigt.

Whisky wordt gemaakt van granen, meestal gerst. Deze wordt vervolgens gemengd met water en gist en daarna gedestilleerd. Het destillaat wordt dan gerijpt in eiken vaten.

Brandy en cognac

De naam “brandy” komt van de Nederlandse “brandewijn”, verbrande wijn. En dat is een heel goede naam omdat de wijn wordt gedestilleerd voor brandewijnen en natuurlijk cognac.

De grondstof van cognac is druiven: het druivensap wordt gefermenteerd en zo krijgen we een zeer zure wijn; perfect voor de productie van cognac. Het sap wordt ongeveer 5 dagen voor het destilleren gefermenteerd en na het dubbele destillatieproces, wordt de “eaux-de-vie” opgeslagen in eiken vaten.

Hoe zit het met de leeftijd? Is cognac ouder dan whisky?

Zowel cognac als whisky wordt gerijpt in vaten. De leeftijd van cognac kan minder dan drie tot zes jaar zijn waarbij cognac tenminste 2,5 jaar oud is. De meeste cognac’s zijn jonger dan zes jaar, maar ze kunnen ook zomaar honderd jaar oud zijn. Voor cognac en brandy worden leeftijdsaanduidingen gebruikt als VOP, VS, VSOP of XO. Whisky toont de exacte leeftijd van haar inhoud: bijvoorbeeld 10, 12 of 15 jaar.

Terwijl cognac wordt gezien als een digestief, een “after-dinner” drankje – misschien met wat koffie – heeft whisky niet dat “oude” en “conservatieve” imago en wordt het ook in bars of nachtclubs gedronken. Cognac wordt meer en meer (her)ontdekt als cocktaildrank zoals het enige tijd geleden een belangrijk ingrediënt was.

Ten aanzien van het drinken: je kan een whisky drinken met water. Sommige mensen vinden dat je nooit water zou moeten toevoegen aan cognac, ook al was het honderden jaren geleden heel normaal om water bij de cognac te doen. Waarom? Omdat cognac wordt gemaakt van fruit en whisky uit granen en dat betekent dat het een andere structuur heeft. Het is niet zeker of het waar is of dat het gewoon een mening was. Er zijn ook cognac’s waar je best een beetje water aan kan toevoegen .

Is cognac beter dan whisky?

Cognac en whisky verschillen op heel wat punten. Sorry dat ik je moet teleurstellen maar ik zal je niet vertellen dat cognac beter is dan whisky of whisky beter smaakt dan cognac of brandewijn, dat kan ik niet doen. Het gaat uiteindelijk om jouw smaak en jouw voorkeur.

En wat is het verschil tussen een brandy en een cognac? Nou, alle cognac is brandewijn, maar niet alle brandewijn is cognac.