Voordat we whisky proeven of ruiken zien we altijd eerst de kleur van de whisky. Die kleur kan enigszins misleidend zijn want, alhoewel de meesten van ons op zoek zijn naar een donkere amberkleur als teken van rijping, kan het inderdaad worden veroorzaakt door de toevoeging van Basische karamel, of E150. Het is voor whiskystokers legaal om deze kleuring toe te voegen en velen van hen doen dat in feite ook.

whisky karamel e150Wat is de Basische karamel?

Basische karamel (E150) is een kleurstof waarvan er vier verschillende soorten zijn, elk bereid uit een ander proces. De kleuring wordt gemaakt door verhitting van koolhydraten zoals glucose totdat ze de karamel kleur verkrijgen. Andere additieven zoals zuren, ammoniumverbindingen en sulfieten worden toegevoegd om het karameliseringsproces te versterken ​​of de kleur stabieler te maken. Omdat ze erg donker zijn, wordt slechts een kleine hoeveelheid in de whisky gedaan.

Heeft E150 invloed op de smaak van Whisky?

Basische karamel is erg zoet – het is immers gekarameliseerde suiker – en alhoewel er maar een kleine hoeveelheid wordt gebruikt in whisky, heeft het waarschijnlijk wel een effect op de smaak. Omdat mensen genetisch geprogrammeerd zijn om zoete smaken te verlangen, is dit waarschijnlijk in veel gevallen een positief effect. De toevoegingen aan E150, zoals sulfieten en zuren, hebben het potentieel om een zeer onaangename smaak af te geven.

Een interessant feit over E150 is dat het een houdbaarheid heeft van twee jaar. Veel whisky’s blijven echter veel langer dan dat in de kast. Het kan zelfs jaren duren voordat ze worden gekocht! Ook zonlicht is zeer destructief voor de kleuring waardoor het snel afbreekt en verdwijnt. Alle moeite en kosten kan dan voor niets zijn geweest.

Karamel kleurstoffen kunnen, afhankelijk van de ingrediënten en de bereidingswijze, een lichte lading hebben die zeer slecht kunnen reageren met whisky’s die de tegengestelde lading dragen. Hierdoor kan neerslag optreden die door het ongetrainde oog meestal wordt gezien als sediment of troebelheid. Echter, de meeste single malt whisky distilleerderijen zijn zich zeer bewust van de chemie achter hun producten en kiezen dus voor het juiste type kleurstoffen voor hun product.

Wie gebruikt Basische karamel?

Nu je weet hoe E150 je whisky kan beïnvloeden wil je waarschijnlijk weten welke whisky’s het bevatten. Helaas is het antwoord “bijna alle”. Veel single malts gebruiken kunstmatige kleurstoffen om zichtbare diepte toe te voegen aan hun producten, terwijl vrijwel alle blends het gebruiken.

Velen van ons hebben een mening over kleurstoffen en additieven in onze whisky maar de trend is meer en meer chemische technologie in onze favoriete drank. Dit is jammer want de veeleisende klant is niet langer te misleiden door de diepe karamel kleur. Met andere woorden, missie niet volbracht!