<p dir=”ltr”>Likeur komt van het Latijnse liquefacare, wat oplossen betekent. Het is een groep gezoete dranken waarbij in plaats van de basisalcohol, de ingrediënten de hoofdrol spelen. In het verleden werden likeuren in verband gebracht met apothekers. Het werd door hen gemaakt en als medicijn voorgeschreven. Pas met de komst van suiker en specerijen werd likeur een sociale drank.

whisky likeurHoe wordt whisky likeur gemaakt?

Voor whisky likeur worden de ingrediënten in de basisalcohol gelegd om hun aroma’s eruit te kunnen trekken. Iedere likeur heeft zijn eigen, vaak geheime recept. Als ingrediënten kunnen onder andere honing, mandarijn, sinaasappel, perzik, kruiden en specerijen worden gebruikt. Deze worden samen voor dagen, weken en soms zelfs maanden aan de whisky toegevoegd om te laten trekken. Dit wordt maceren genoemd. Het maceratieproces is net als de gebruikte ingrediënten geheim. Zo worden sommige ingrediënten later toegevoegd in het proces dan andere en kan het ook zijn dat, nadat de whisky de ingrediënten heeft opgenomen, er opnieuw wordt gedistilleerd. Deze zogenaamde herdistillatie heeft tot doel de resterende smaken van de ingrediënten op te laten nemen in de alcohol.

Bekende likeuren die gebaseerd zijn op whisky zijn Baileys (Ierland), Drambuie (Schotland), Southern Comfort (Verenigde Staten) en Irish Mist (Ierland).

Is whisky likeur whisky?

Het doel van likeur is om de smaak van alcohol te veranderen en een andere drank te maken. Het is vooral zoet door de honing. De smaak en geur is dermate veranderd dat het met de oorspronkelijke whisky niet meer te vergelijken valt. Daarmee is de whisky in de likeur van ondergeschikt belang. Het is slechts één van de grondstoffen. Whisky likeur is dan ook geen whisky.