Als mensen over hun favoriete whisky praten dan blijkt het vaak ook over de leeftijd van de whisky te gaan. Dit zou ertoe kunnen leiden dat veel mensen denken dat de leeftijd een belangrijke factor is bij het kiezen van een whisky. Anderzijds menen veel deskundigen dat de leeftijd minder belangrijk is dan andere factoren. Dan kan het inderdaad moeilijk zijn voor een nieuwkomer om te weten of de leeftijd iets is om te overwegen bij het kiezen van een whisky.

whisky leeftijdDe beste leeftijd voor Whisky

De algemene overtuiging is dat 30-35 jaar de beste leeftijd is voor een whisky. Vóór dit punt heeft de whisky zijn volle potentieel nog niet bereikt en ná dit punt gaat de kwaliteit achteruit. Het is moeilijk om er een ​​echt wetenschappelijke studie van te maken omdat alleen de beste whisky’s degene zijn die bewaard worden. Uiteraard zijn de beste whisky’s van dertig jaar geleden beter dan de gemiddelde whisky’s van nu. De weinige studies die bestaan lijken aan te geven dat oudere whisky inderdaad superieur zijn, hoewel zij geen rekening houden met het hiervoor genoemde aspect. Het zijn echter de enige studies die beschikbaar zijn en dus “het laatste woord hebben”.

Er moet worden opgemerkt dat whisky die gerijpt is op fles geen voordeel haalt uit de jaren of decennia van “wachten”. De smaak van een whisky wordt beïnvloed door de hoeveelheid tijd die het doorgebracht in het vat. Zodra de whisky is gebotteld eindigt dit verouderingsproces. Echter, oude flessen whisky zijn nog steeds wel veel duurder vanwege hun zeldzaamheid.

Zelfs bij de rijping in houten vaten kan er zoiets zijn als te veel rijping. Na verloop van tijd produceert het hout chemische veranderingen die onaangename smaken kunnen produceren. Te veel van het goede is nooit goed. Een decennium of twee in het vat is voldoende.

Vroeger

Een interessant feit is dat whisky oorspronkelijk werd gedronken op zeer jonge leeftijd. Of het kwam door de jonge leeftijd of het gebrek aan professionele productiekwaliteit maar volgens de huidige standaarden was whisky vroeger rauw en hard en ontbrak het aan de finesse en rijkdom die wordt geassocieerd met de moderne whisky. Bovendien maakte een gebrek aan controle over de alcohol de drank destijds gevaarlijk.

Oud beter dan jong?

Als u zich afvraagt ​​of oude whisky beter is dan nieuwe dan is het houden van een proeverij een goede manier om de kwestie op te lossen. Verzamel een aantal whisky’s van dezelfde kwaliteit maar van verschillende leeftijden en (blind) proeven maar.

Het kan zijn dat de oudere whisky’s niet zozeer beter smaken maar anders. Whisky drinkers zijn unieke individuen en ieder heeft zijn of haar favoriete combinatie van smaken. Sommige mensen verkiezen oudere whisky, sommigen de jongere en weer anderen hebben geen voorkeur. Dit zijn allemaal geldige standpunten als het gaat om de eeuwenoude vraag over de leeftijd.