Een aantal distilleerderijen verkopen een deel van de whisky die ze destilleren voor consumptie. Verreweg het grootste deel van hun productie wordt echter gebruikt als bijdrage aan de bekende blend-merken die wereldwijd worden verkocht.

Het blenden oftewel mengen van whisky is een kunst die slechts wordt verkregen na jaren van ervaring.

Een blend bestaat uit wel 15 tot 50 verschillende single whisky’s, gecombineerd in de specifieke verhoudingen die het geheim is van de blender.

whisky blendingWhisky’s van verschillende distilleerderijen hebben een eigen karakter en kunnen, net als mensen van verschillende temperamenten vaak onverenigbaar zijn, niet zomaar met elkaar worden gemengd om een bevredigend resultaat te bereiken. De mouten en granen in een mengsel moet worden gekozen om hun respectieve smaken aan te vullen en te versterken. Mengen is dus in geen enkel opzicht een verdunning, maar het combineren van elkaar versterkende smaken, om een whisky te produceren die de beste kwaliteiten haalt uit elk van de bestanddelen.

Het primaire doel van de blender is een whisky van een duidelijk en herkenbaar karakter te produceren. Het is van het grootste belang dat zijn mix nooit afwijkt van de standaard die zijn klanten over de hele wereld verwachten. Zijn tweede doel is dus het bereiken van consistentie.

De blender moet beslissen wanneer de verschillende single whisky’s klaar zijn voor gebruik in de blend. Ze worden na het rijpen uit hun eigen vat gehaald en met elkaar vermengd in een mengvat. Daarna gaat de blend enkele maanden terug op het vat om te ‘trouwen’ (‘marry’ zoals de Schotten zeggen), waarna de whisky klaar is voor het bottelen. Sommige bedrijven geven er de voorkeur aan om hun Malts en Grains afzonderlijk te laten rijpen en alleen bij elkaar te brengen voor het bottelen.

Het combineren van Malt met Malt of Grain met Grain staat bekend als ‘vatting’.

Wanneer werd ‘blending’ ingevoerd?

Blending is begin 1860 ontwikkeld door Andrew Usher in Edinburgh. Het was pas hierna dat deze praktijk gemeengoed werd en de belangstelling voor Scotch Whisky zich verspreidde, eerst naar Engeland en daarna over de hele wereld.
De reden hiervoor was dat Pot Still Malt Whisky een te uitgesproken smaak had voor dagelijks drinken, in het bijzonder in warme klimaten. Door het combineren van Malt Whisky met Grain Whisky, die minder uitgesproken kenmerken heeft, kan aan de vraag worden voldaan naar een whisky die milder is van smaak en die meer geschikt is voor de omstandigheden van het moderne leven.

Wat is de verhouding van de Malt en Grain Whisky’s in blended Scotch Whisky?

Er is geen vaste verhouding, Die verschilt van de ene blend naar de andere. Geen merk is bereid om de verhoudingen van de gebruikte whisky’s te onthullen, de blender bepaalt de verhouding volgens het karakter van het mengsel. Dit karakter wordt niet alleen bepaald door de verhoudingen van Malt en Grain Whisky die het bevat, maar ook door factoren zoals de leeftijd van de individuele whisky’s en de wijze waarop zij mixen om de beste eigenschappen van elkaar naar boven te brengen.

Wat is een de luxe blended Scotch Whisky?

Het is een mengsel dat een grotere hoeveelheid zorgvuldig geselecteerde oudere en derhalve duurdere whisky bevat.

Wanneer er een leeftijd op een fles blended whisky wordt genoemd dan heeft die betrekking op de gemiddelde leeftijd van de whisky in dat mengsel?

Nee, de wet schrijft voor dat als de leeftijd wordt vermeld op een etiket, deze moet verwijzen naar de jongste whisky in de blend. Bijvoorbeeld als een blend wordt beschreven als acht jaar moet de jongste whisky in die blend ten minste acht jaar zijn gerijpt.

Mag whisky, die minder dan drie jaar oud is, verkocht worden voor consumptie?

Ja, behalve Schotse whisky. Hoewel die drank wordt gedestilleerd onder de strikte toegepaste voorwaarden op de productie van Scotch Whisky, mag het niet worden omschreven als whisky totdat het drie jaar heeft gerijpt.