<p dir=”ltr”>chill filtered whiskyAls je wel eens whisky gedronken hebt, heb je waarschijnlijk veel gehoord over chill filtering. Dit proces wordt vaak gebruikt in whiskyproductie, maar veel stokerijen vermelden inmiddels trots dat ze hiermee gestopt zijn: non-chill filtered staat er dan op het etiket. Hoewel veel mensen een mening hebben over chill filtering, begrijpen slechts weinigen wat het echt is of hoe het invloed heeft op de whisky.

Wat is chill filtering?

Chill filtering gebeurt precies op de manier als de naam doet vermoeden; whisky wordt afgekoeld en gefiltreerd. Om precies te zijn wordt de whisky gekoeld tot ongeveer 0 graden en gefiltreerd met een metalen filter. Wanneer de whisky teruggebracht wordt tot deze lage temperatuur zullen ongewenste stoffen zoals vetzuren, esters, proteïnen en lipiden samenklonteren en in het filter blijven steken. Dit verwijdert ook grotere onzuiverheden zoals kolen en organische stof.

Chill filtering kan een kleine hoeveelheid materie of een betrekkelijk grote hoeveelheid verwijderen. Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals de druk en de snelheid waarmee whisky door het filter wordt gepompt. De hoeveelheid materie die verwijderd wordt kan ook variëren door het filter en ook door het aantal filters als er meer dan 1 gebruikt wordt.

Dus wat is het probleem?

Niemand wil stikken in een stukje gerst onder het genot van hun favoriete whisky en, hoewel het verwijderen van onzuiverheden wellicht als een goed idee klinkt, zitten er ook nadelen aan. Esters en vetzuren in whisky geven vaak een enorme hoeveelheid smaak aan de whisky. Chill filtering verwijdert bijna alle esters en vetzuren. Het is zeker geen onderdeel van het traditionele proces om Schotse whisky te maken. Aan de andere kant kan whisky die niet chill filtered is in de loop van de tijd sediment ontwikkelen of troebel worden als er ijs bij de whisky wordt gedaan of de whisky gemengd wordt met koud water. Dit gebeurt alleen bij whisky’s met een alcohol percentage van 46% of minder. Voor de vatsterkte whisky’s is chill filtering dus niet nodig om het troebel worden door afkoeling te voorkomen. Voorstanders van chill filtering stellen dat de esters en andere gefiltreerde elementen geen essentieel onderdeel van de whisky zijn. Chill filtering kan zelfs onaangename smaken en texturen uit de whisky verwijderen.

Welke whisky’s zijn chill filtered?

Een goede manier om te bepalen of je chill filtering fijn vindt is om beide soorten whisky te proberen. Selecteer twee whisky’s in dezelfde klasse en prijsklasse, één chill filtered en één niet. Voer je eigen smaaktest uit om te ervaren wat je ziet, ruikt en proeft! Er zijn maar weinig chill filtered whisky’s die adverteren met het feit dat ze gefiltreerd zijn. Je kan zien of een whisky niet gefiltreerd is (non-chill filtered) omdat het meestal wel op de fles staat. Sommige distilleerderijen, zoals Bruichladdich Distillery, maken geen chill filtered whisky’s. Daarnaast zijn de meeste cask strength whisky’s niet chill filtered, maar het is natuurlijk oneerlijk om deze te vergelijken met de normale, verdunde whisky. Sommige whisky’s, zoals Té Bheag, bieden zowel chill filtered als non-chill filtered versies van dezelfde whisky. Dit biedt je een goede mogelijkheid om jouw smaakpapillen te testen: identieke whisky’s waar het enige verschil de wijze van filtratie is.

Chill filtering begint enigszins een controverse onder whisky liefhebbers te worden; we houden allemaal van een duidelijk en goed uitgebalanceerde dram maar we willen ook de traditionele ambacht van het maken van whisky in al zijn glorie ervaren. Sommige mensen beweren dat chill filtering géén invloed heeft op de whisky maar het is moeilijk om dat te geloven. Of chill filtering een negatieve invloed heeft is een kwestie van smaak.

Wat vind jij?

Wil jij het pure spul, dus zonder filtratie en wellicht met wat sediment zodra je er ijs of koud water bij doet of kies je voor de gefilterde versie en vind je de smaak beter worden als de whisky chill filtered is?