Voor alle duidelijkheid, met goedkope whisky’s bedoel ik niet Johnnie Walker of Jameson. Ik bedoel de echt goedkope whisky, het spul dat je in het buitenland vindt op de onderste plank van de lokale supermarkt.
Ik ga hier niet interessant doen door hier mijn eigen laagste prijsvergelijking te schrijven. Ik wil graag duidelijk maken dat een echt goedkope whisky onmogelijk van behoorlijke kwaliteit kan zijn. En hoe dan? Gewoon met wat berekeningen.
Wat bepaalt de prijs van een fles Whisky ?
Laten we de verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs van een fles whisky eens op een rijtje zetten.
In Nederland mag er geen sterke drank verkocht worden in de supermarkt, in Italië heb ik wel eens een fles voor minder dan € 6,00 in de schappen zien staan, dus heb ik bij een paar landelijke slijterijen naar de goedkoopste whisky gezocht. Ik ben een 0,7 liter fles whisky met 40% alcohol tegengekomen die € 9,49 kost.
De btw in Nederland is 21 procent en de accijns op alcohol bedraagt in 2013 € 15,94 per liter zuivere alcohol, wat zich vertaalt naar € 4,46 voor een fles van 0,7 liter.
In onze € 9,49 fles is € 1,65 btw en € 4,46 is accijns. € 6,11 van de € 9,49 gaat dus naar de belastingen; daarmee houden we € 3,38 per fles die moet worden verdeeld tussen:
de slijterij;
het transportbedrijf;
de blender;
de bottelaar en de verpakker;
distilleerderij;
mouterijen;
gerst boer.
Om een liter alcohol te produceren is ongeveer 2 kilo gemoute gerst nodig. Gerstemout kost ongeveer € 300,00 per ton oftewel € 0,30 per kilo. De prijs van gemoute gerst voor onze 0,7 liter fles bedraagt dan € 0,17.
Dan moet er nog een fles omheen. Ik weet niet precies wat een glazen fles moet kosten maar € 0,30 voor een simpele fles met schroefdop lijkt me reëel. En als ik dan voor het transport dat bedrag nog een keer reken dan
blijft er slechts € 2,61 over van onze € 9,49 fles. En tot nu toe hebben noch de distilleerder, noch de bottelaar en noch de slijterij een cent winst gemaakt. En dan zijn er nog tal van bijkomende kosten te bedenken; zoals energie voor de distillatie, lonen voor werknemers, kosten voor machines en ga zo maar door.
Het kan dan ook niet anders dan dat er voor de rijping vaten worden gebruikt die aan het einde van hun levensduur zijn. Een nieuw vat kost namelijk al gauw € 300,00.
Wat blijft er dan over voor de winst?
Nou, niet zoveel. Het enige wat hier telt is volume. Om winstgevend te zijn met deze prijzen moeten er duizenden flessen worden verkocht. En toch lijkt dit toch heel goed te werken want anders zouden de schappen niet gevuld blijven worden met deze goedkope whisky’s.
Maar realiseer je wel dat je krijgt waarvoor je betaalt…